شیر صرف نظر از منبع تولید، بسته به نسبت اجزای تشکیل دهنده اش از جمله چربی و روش های مختلف فرآوری، انواع گوناگونی دارد. پیشرفت های تکنولوژی موجب شده تا انواع بی شماری از شیر و ترکیبات آن از شیرخام گرفته تا شیر پاستوریزه، استریلیزه و شیر خشک و … با مقادیر متفاوت رطوبت، چربی و پروتئین تولید شود.
شیرهای کم چرب، معمولی و پرچرب
تغییر در نسبت درصد اجزای متشکله شیر، آن را برای برطرف کردن نیازهای تغذیه ای افراد خاص مناسب کرده است. شیر با مقادیر چربی های متفاوتی تولید می شود. شیر کم چرب یک و نیم درصد و شیر پرچرب ۵سه و نیم درصد چربی دارد. مصرف شیر کم چرب به خصوص برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی، دیابتی و افراد چاق توصیه می شود و بهتر است حتی اگر سالم و جوان هستید و همه فاکتورهای خونی تان نرمال است از نوع کم چرب این نوشیدنی استفاده کنید.
شیر کم لاکتوز
عدم تحمل لاکتوز یا حساسیت به قند شیر در اثر عدم وجود لاکتاز به وجود می آید. به طوری که لاکتوز در دستگاه گوارش باقی می ماند و توسط باکتری های روده بزرگ تخمیر شده و موجب تولید گاز و اسید در لوله گوارش افرادی که دچار این عارضه هستند می توانند از این نوع شیر یا از سایر فرآورده های لبنی مثل ماست استفاده کنند.
شیر غنی شده
در کشورهایی که مصرف سرانه شیر پایینی دارند به منظور تامین ریز مغذی های مورد نیاز بدن انواع شیر غنی شده عرضه می شود. این مواد شامل کلسیم، ویتامین D، ویتامین A و ویتامین های گروه B و پروتئین است.
افزودن ویتامین های A و D به شیر، به خصوص به شیر بی چربی و کم چربی در بسیاری از کشورها رایج است. زیرا ویتامین D نقش عمده ای در جذب کلسیم دارد که همراه چربی شیر از آن خارج می شود و ضمنا شیر منبع غنی از کلسیم است. افزودن ویتامین A و D هیچگونه تاثیر نامطلوبی در اجزای ترکیبی شیر ندارد.
شیر طعم دار
امروزه شیر با طعم های مختلف انواع میوه در بسته بندی های متنوع یافت می شود و توصیه ما به شما که از طعم خاص شیر تنفر دارید، این است که اگر نمیتوانید شیر معمولی بخورید، حداقل از مخلوط آن با انواع میوه ها و با طعم های مختلفش استفاده کنید.
شیر عسل، شیر هویچ، شیر با طعم توت فرنگی و طالبی، مخلوط شیرموز یا اضافه کردن انواع خشکبار و آجیل مخصوصا برای کودکان می تواند نوشیدنی مغذی را فراهم آورد.