مصرف مداوم شیر و لبنیات به دلیل داشتن مقادیر کافی کلسیم مانع از ابتلا به سرطان روده بزرگ خواهد شد. در شیر نوعی اسید چرب به نام اسید لینولئیک کنژوگه (CLA) وجود دارد که حدود ۵۰ درصد از ابتلا به انواع سرطان میکاهد. به علاوه این اسید چرب سیستم ایمنی را تقویت کرده و از بروز بسیاری از عفونت ها میکاهد. شیر و فرآورده های آن از نظر ویتامین های تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2) و پانتوتنیک اسید بسیار غنی می باشند.
وجود این ویتامین ها جهت آزادسازی انرژی از مواد غذایی ضروری است. به همین دلیل مصرف شیر و لبنیات کم چرب در سالمندان بسیار توصیه می شود. در شیر پروتئینی به نام کازئین وجود دارد که نقش عمده ای در پیشگیری از پوسیدگی دندان ایفا میکند. به طوری که مصرف ۵ الی ۱۰ گرم پنیر بعد از هر وعده غذایی در حفظ سلامتی مینای دندان موثر است.
مصرف مداوم شیر و فرآورده های آن در دوران نوجوانی و جوانی، از درصد مرگ و میر ناشی از شکستگی لگن در دوران سالمندی بسیار میکاهد. پروتئین موجود در شیر گاو بسیار با ارزش است و باعث تقویت سیستم ایمنی، محکم شدن استخوان ها و کاهش فشار خون می شود.
مصرف منابع غذایی حاوی پتاسیم مانند شیر، ماست، پنیر و سبزیجات (سیب زمینی) میزان نیاز به داروهای کاهش دهنده فشار خون را کاهش میدهد. عنصر منیزیم نیز که در شیر و فرآورده های آن وجود دارد، منجر به انبساط دیواره ی عروق شده و از تنگ شدن آن و در نهایت افزایش فشار خون پیشگیری میکند.
مصرف روزانه ۲ تا ۴ لیوان شیر یا ماست کم چرب برای سلامت انسان بسیار مفید بوده و از بروز بسیاری بیماری ها از جمله افزایش فشار خون، بیماری های قلبی – عروقی، پوکی استخوان، سرطان روده بزرگ و … جلوگیری خواهد کرد