مصرف منابع غذایی حاوی کلسیم، پتاسیم و منیزیم در درمان پرفشاری خون بسیار مفید هستند. شیر و لبنیات منبع خوبی از کلسیم، منیزیم و پتاسیم هستند.
بیماری فشار خون بالا به حالتی گفته میشود که فشار سیستولیک بیشتر از ۱۴۰ میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک بیشتر از ۹۰ میلی متر جیوه باشد. لازم به ذکر است که فشار خون نرمال را حدود ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه در نظر میگیرند. پرفشاری خون بیماری مزمنی است که در صورت عدم درمان میتوان مشکلاتی از قبیل نارسایی کلیوی، نارسایی قلبی، بیماری های مزمن قلبی و همچنین سکته قلبی را ایجاد کند.
مطالعات ثابت کرده اند که داشتن رژیم غنی از شیر و لبنیات کم چرب، سبزی و میوه جات و همچنین کاهش مصرف چربی، عامل مهمی در پیشگیری و درمان پرفشاری خون است.
از آنجایی که شیر و لبنیات علاوه بر کلسیم، دارای دو عنصر مهم دیگر یعنی پتاسیم و منیزیم میباشند، مصرف آنها اثرات مطلوبی برفشار خون بجای میگذارد. به علاوه مصرف چربی موجود در شیر و فرآورده های آن نیز منجر به افزایش وزن نمیشود. مصرف شیر و فرآورده های آن در سنین نوجوانی و جوانی مانع از ابتلا به افزایش فشار خون در سنین بالاتر میشود.
سبزی ها از منابع غذایی مهم عنصر منیزیم هستند. در سنین سالمندی به دلیل وجود مشکلات دندانی، مصرف سبزی و میوه تا حدودی کاهش می یابد. کاهش منیزیم در بدن، عامل مهمی برای افزایش فشار خون است. به همین علت مصرف شیر و لبنیات در سنین سالمندی، منیزیم مورد نیاز بدن را تا حدودی تامین می نماید.
مصرف ۳-۴ لیوان شیر یا ماست در طی روز، به همراه ۸ تا ۱۰ وعده میوه و سبزی مانع از افزایش فشار خون می شود و در درمان افراد مبتلا به این بیماری نیز مفید است. لازم به ذکر است که دریافت مکمل کلسیم به صورت قرص برای درمان و پیشگیری از پرفشاری خون توصیه نمیشود بلکه مصرف منابع طبیعی کلسیم در درمان و پیشگیری موثر است.