برخی از تاثیرات مهم فرآورده های لبنی بر روی انسان
مرداد ۱۴, ۱۳۹۴محصولات تتراپک | تولید محصولات جدید تتراپک در شرکت فرآورده های لبنی گل صبای آذربایجان
اسفند ۶, ۱۳۹۴
تاثیر لبنیات بر روی سلامتی
۱ـ مصرف مداوم شیر و لبنیات به دلیل داشتن مقادیر کافی کلسیم مانع از ابتلا به سرطان روده بزرگ خواهد شد. در شیر نوعی اسید چرب به نام اسید لینولئیک کنژوگه (CLA) وجود دارد که حدود ۵۰ درصد از ابتلا به انواع سرطان میکاهد. به علاوه این اسید چرب سیستم ایمنی را تقویت کرده و از بروز بسیاری از عفونتها میکاهد.
۲ـ مصرف روزانه ۴ ـ ۲ لیوان شیر یا ماست کم چرب برای سلامت انسان بسیار مفید بوده و از بروز بسیاری بیماریها از جمله افزایش فشار خون، بیماری های قلبی عروقی، پوکی استخوان و هم چنین سرطان روده بزرگ پیشگیری خواهد کرد.
۳ـ در شیر پروتئینی به نام کازئین وجود دارد که نقش عمدهای در پیشگیری از پوسیدگی دندان ایفا میکند. به طوری که مصرف ۱۰ ـ ۵ گرم پنیر بعد از هر وعدهی غذایی در حفظ سلامتی مینای دندان موثر است.
۴ـ پروتئین موجود در شیر گاو بسیار با ارزش است و باعث تقویت سیستم ایمنی، محکم شدن استخوانها و کاهش فشار خون میشود.
۵ـ مصرف منابع غذایی حاوی پتاسیم (مانند شیر، ماست، پنیر ،سبزی جات و سیب زمینی) میزان نیاز به داروهای کاهش دهندهی فشارخون را کاهش میدهد. عنصر منیزیم نیز که در شیر و فرآوردههای آن وجود دارد، منجر به انبساط دیوارهی عروق شده و از تنگ شدن آن و در نهایت افزایش فشارخون پیشگیری میکند. مصرف شیر و فرآوردههای آن در سنین نوجوانی و جوانی مانع از ابتلا، به افزایش فشار خون در سنین بالاتر میشود.
۶- شیر و فرآوردههای آن از نظر ویتامین های تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2-6) و پانتوتنیک اسید بسیار غنی میباشند. وجود این ویتامینها جهت آزادسازی انرژی از مواد غذایی ضروری است. به همین دلیل مصرف شیر و لبنیات کم چرب در سالمندان بسیار توصیه میشود. مصرف مداوم شیر و فرآوردههای آن در دوران نوجوانی و جوانی، از درصد مرگ و میر ناشی از شکستگی لگن در دوران سالمندی بسیار میکاهد.
۷ـ نیاز یک فرد بالغ به کلسیم حدود ۱۲۰۰ ـ ۸۰۰ میلی گرم در روز است. یک لیوان شیر حدود ۲۹۰ میلی گرم کلسیم، ۳۷۰ میلی گرم پتاسیم و ۳۳ میلی گرم منیزم دارد. یک لیوان ماست نیز حدود ۴۱۵ میلی گرم کلسیم، ۵۳۱ میلی گرم پتاسیم و ۴۰ میلی گرم منیزیم دارد.
۸ ـ مطالعات ثابت کردهاند که داشتن رژیم غنی از شیر و لبنیات کم چرب، سبزی و میوه جات و هم چنین کاهش مصرف چربی، عامل مهمی در پیشگیری و درمان چاقی، بیماری های قلبی ـ عروقی، پرفشاری خون پوکی استخوان و هم چنین سرطان روده بزرگ است.
۹- دانشمندان در انگلیس دریافتند که نوشیدن تقریبا نیم لیتر شیر در هر روز میتواند به حفظ سلامت قلب کمک کند.
۱۰ ـ در تحقیقاتى که بر روی افراد چاق انجام گرفته ثابت شده است کسانى که از رژیم هاى غذایى حاوى مقادیر فراوان لبنیات استفاده کرده اند کاهش وزن بیشترى را نسبت به افرادى که به همان میزان کالرى دریافت کرده اند ولى لبنیات کمترى در رژیم غذایى داشته اند، تجربه کرده اند. در این مطالعه که بر روى دو گروه از افراد چاق انجام شد نتایج به شرح زیر بود:
گروه اول: رژیم غذایى براى کاهش وزن که حاوى لبنیات فراوان بود در عرض ۱۲ هفته حدود ۱۰ کیلوگرم وزن کم کردند.
گروه دوم: رژیم غذایى براى کاهش وزن که بدون محصولات لبنى بوده در عرض ۱۲ هفته حدود هشت کیلوگرم وزن کم کردند.
در این مطالعه توصیه شده است براى کم کردن وزن و داشتن وزن ایده آل بایستى یخچال را پر از شیر و پنیر و ماست کنیم چرا که کلسیم عامل مهمى در کنترل و تنظیم کالرى دریافتى بوده و باعث تسریع در از بین رفتن چربى و کاهش وزن مى شود که البته این کاهش در توده هاى چربى بیشتر در ناحیه تنه بوده است. بنا بر تحقیقات انجام شده، کلسیم از طریق افزایش تجزیه چربى در سلول هاى چربی باعث تسریع در کاهش وزن می شود.
۱۱ ـ مصرف کلسیم به تنهایى و در اشکال دارویى اثر کمترى در کاهش وزن نسبت به مصرف لبنیات داشته و این به علت وجود مواد دیگرى در لبنیات مثل منگنز و فسفر است که احتمالاً روند تجزیه سلول هاى چربی را تسریع مى کنند و همچنین پروتئین موجود در محصولات لبنی سبب حفظ عضلات شده و از ضعف عضلانى پیشگیرى مى نماید.
کلسیم صرفاً از طریق دریافت لبنیات باعث تسریع در کاهش وزن مى شود و مصرف بى رویه آن خارج از محصولات لبنی و به اشکال دارویى مثل قرص کلسیم نه تنها نتیجه مطلوبى ندارد بلکه ممکن است سبب ایجاد عوارض خطرناکى چون سنگ هاى صفراوى، سنگ هاى کلیوى و مشکلات قلبى عروقی گردد..
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی