آب پنیر، یکی از محصولات پنیرسازی است. برخی از افراد از آب پنیر به عنوان منبع پروتئین و مکمل استفاده میکنند.
پنیرها ۲ نوع هستند؛ آب نمکی و غیر آب نمکی.
* در مورد پنیرهای آب نمکی میتوان گفت که پس از مایه زدن شیر، لخته شدن، آب گیری و قالب گیری آن، پنیر به دست آمده را برای طی کردن مراحل رسیدن، داخل مخلوطی از آب و نمک میگذارند و آن را در همان مخلوط هم نگهداری میکنند. بنابراین آب موجود در برخی از بسته بندی های پنیر، آب نمک است. این آب قابل خوردن نیست و شما میتوانید بعد از باز کردن بسته بندی پنیرها، آن را دور بریزید. در واقع، آب نمک پنیرها حاوی مواد مغذی نیستند و ارزش تغذیه ای ندارند.
* پنیرهای خشک یا غیر آب نمکی، مراحل رسیدن خود را بیرون از مخلوط آب و نمک طی میکنند. یعنی بعد از مایه زدن شیر، لخته شدن، آب گیری و قالب گیری آن، قالبها را برای مدتی داخل انبار یا سردخانه ای نگهداری میکنند تا محصول نهایی به خوبی برسد. در نهایت هم این گونه پنیرها را به صورت خشک بستهبندی میکنند و از آب و نمک اضافی برای بسته بندی کردن آن ها کمک نمیگیرند.
معمولاً پنیرهای سنتی ایرانی مانند پنیر لیقوان یا پنیر سفید از گروه پنیرهای آب نمکی هستند، اما پنیرهای خارجی که مصرف آن ها در ایران هم کمتر است از پنیرهای خشک هستند. تفاوت این ۲ نوع پنیر در شکل تولید آنهاست و نمیتوان مصرف نوعی از آنها را صد در صد بر دیگری ارجح دانست.
گاهی برخی از افراد گمان میکنند که دور ریختن آب پنیر باعث فساد زودتر آن خواهند شد. این باور، باور غلطی است. معمولاً بسته بندی پنیرها به گونه ای است که حداکثر ظرف مدت ۱هفته توسط اعضای خانواده مصرف میشوند.
اگر قرار باشد ما پنیر را پس از باز کردن بسته بندی آن برای مدت طولانی نگهداری کنیم، چه آن را درون آب نمک بگذاریم و چه نگذاریم، با فساد، کپکزدگی و رشد قارچها در سطح پنیر مواجه خواهیم شد. این امر به دلیل خارج شدن پنیر از حالت استریل با باز شدن بسته بندی آن و ورود میکرو ارگانیسم های مختلفی مانند کپک ها و قارچ ها به درون پنیر اتفاق میافتد.
آب پنیر بخورید تا بدنتان عضلانی شود: بررسی های پزشکان و متخصصان تغذیه نشان داده، مصرف پروتئین آب پنیر، قدرت، اندازه و توده عضلانی بدن را افزایش میدهد. آب پنیر، یکی از محصولات پنیر سازی است. این با آب نمکی که پنیر در آن نگهداری می شود متفاوت است. برخی از افراد از آب پنیر به عنوان منبع پروتئین و مکمل استفاده میکنند. پودر پروتئین آب پنیر، در میان ورزشکاران رشتههای قدرتی طرفداران بیشماری دارد. این پروتئین سرشار از مواد مغذی و اسیدهای آمینه است. اما برخی از افراد به دلیل حساسیتی که دارند، نمیتوانند تخم مرغ، سویا و پروتئین آب پنیر بخورند.
میزان مصرف پروتئین آب پنیر: دوز استانداری برای مصرف پروتئین آب پنیر تعیین نشده است. برای تعیین دوز مناسب مصرف باید با پزشک مشورت کرد.
مواد غذایی حاوی پروتئین آب پنیر: شیر و پنیر حاوی پروتئین آب پنیر هستند.
عوارض جانبی: مصرف دوز بالای پروتئین آب پنیر سبب بروز حالت تهوع، افزایش حرکات روده، سردرد، تشنگی و نفخ میشود.
خطرات: بیماران کلیوی و افرادی که به شیر حساسیت دارند، باید از مصرف پروتئین آب پنیر اجتناب کنند.
واکنش ها: مصرف هم زمان پروتئین آب پنیر و آنتیبیوتیکها، داروهای درمان پارکینسون و پوکی استخوان خطرناک است.