نوشابه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی های دنیاست و مصرف آن هر روز بیشتر می شود. حتی کودکان هم مقدار زیادی نوشابه مصرف می کنند و نوجوانان و جوانان در تمام دنیا، میل و رغبت زیادی به مصرف آن نشان می دهند. ولی آیا این سوال در ذهنتان پیش آمده است که این نوشیدنی چقدر مفید است یا چقدر ضرر دارد؟ مصرف این میزان قند و کالری موجود در آن و مصرف کافئین، بدون هیچ گونه مواد مغذی در نوشابه چه اثری بر بدن شما دارد؟
اثر نوشابه بر چاقی جوانان
تحقیقات اخیر حاکی از اثر مستقیم نوشابه و افزایش درصد چاقی در کودکان و نوجوانان است. یک بررسی دو ساله نشان داده کودکان ۱۲ ساله ای که به طور مرتب نوشابه مصرف می کنند، ۶/۱ برابر، بیشتر در معرض ابتلا به چاقی هستند و چاقی در این سن به احتمال زیاد به چاقی در بزرگسالی می انجامد. افرادی که به طور مرتب نوشابه مصرف می کنند، می توان گفت به طور متوسط روزانه ۷ قاشق مربا خوری شکر از این طریق دریافت می کنند که این میزان شکر هم کالری بالایی دارد هم بر سلامت دندان ها اثر مخرب دارد.
اثر نوشابه بر استخوان ها
یکی از اجزا نوشابه اسید فسفریک است. (PH اسیدیته) اغلب نوشابه ها ۸/۲ است که نشان می دهد نوشابه ماده ی بسیار اسیدی است. بدن ما به طور طبیعی کمی حالت قلیایی دارد و مصرف ماده ای که شدیدا اسیدی باشد، اثرات سوئی بر سلامت بدن دارد و تعادل بدن را به هم میزند. اثر دیگر اسید فسفریک دفع کلسیم از استخوان ها است که احتمال بروز پوکی استخوان را افزایش می دهد. تحقیقات اخیری که در مورد دختران نوجوان صورت گرفته، نشان داده با مصرف بیشتر نوشابه این گروه به میزان بالاتری در معرض شکستگی استخوان هستند، در صورتی که شرکت های تولید کننده نوشابه، به دلیل حفظ منافع خود این مساله را رد می کنند. حتی مصرف یک یا دو بطری نوشابه در سنین نوجوانی خطرزا است و آمار نشان می دهد با افزایش مصرف نوشابه، مصرف شیر و لبنیات کاهش می یابد و این هم یکی از دلایل اصلی تاثیر مصرف نوشابه بر کاهش سلامت استخوان ها است.
دوغ یا نوشابه
یک نوشیدنی لبنی مناسب که می تواند جای نوشابه را در سبد غذایی تمام ما ایرانی ها بگیرد دوغ است. یک نوشیدنی سالم و مفید که تامین کننده یک چهارم نیاز روزانه به کلسیم و حاوی ویتامینهای B2 و B6 و B12 است. از این رو دقیقا بر عکس نوشابه، قوی کننده ی استخوان ها است. دوغ علاوه بر مزایای تغذیه ای حاوی باکتری های مفیدی است که اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارد. اگر به طور مرتب دوغ مصرف کنید، باکتری های مفید استرپتوکوکوس، ترموفیلوس و لاکتوبا سیلوس بوگلارس موجود در آن در دستگاه گوارش شما لانه می گزیند و اثرات بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش شما خواهد داشت. همچنین باعث عدم رشد ارگانیسم های مضر می شود. حال با این توضیحاتی که ارائه شد، جواب این سوال چیست؟ به نظر شما دوغ بهتر است یا نوشابه؟