اگر از آن آدم هایی هستید که شیر و پنیرتان هرگز ترک نمیشود، از شنیدن این خبر خوشحال خواهید شد اینکه محققان متوجه شده اند افرادی مثل شما، نسبت به سایر افراد چند قدم از سکته قلبی و مجموعه علائم هشدار دهنده آن دور هستند.
اگر بخواهید دقیق تر بدانید قضیه از این قرار است که سندرمی وجود دارد به نام “سندروم متابولیک”. این سندروم، مجموعه علائمی است که اگر فرد چندتای آن را داشته باشد باید فکری به حال خودش بکند و بیشتر مراقب باشد چون میتواند نشان دهنده خطر قریب الوقوع بیماری قلبی و سکته در او باشد.
علائم سندروم متابولیک عبارتند از: فشار خون بالا، تری گلیسیرید بالا، پایین بودن کلسترول خوب یا همان HDL، قند خون بالا و همین طور چاقی شکمی.
کسانی که روزانه شیر میخورند به نسبت کسانی که به ندرت به آن رغبت نشان می دهند، ۶۲ درصد کمتر احتمال دارد که به سندروم متابولیک دچار شوند. این نتایج از بررسی ۲ هزار و ۴۰۰ مرد میانسال بریتانیایی به مدت ۲۰ سال به دست آمده است. نتایج مشابهی هم در مورد مصرف پنیر و ماست به دست آمده و این خوراکی ها هم همین فایده را داشتنه اند.
جالب است از سرنوشت افرادی که در این مطالعه دچار سندروم متابولیک شده اند، خبر داشته باشیم. این افراد ۷۹ درصد بیشتر از سایرین دچار حمله قلبی شدند، ۴ برابر جمعیت نرمال جامعه دچار دیابت یا بیماری قند شدند و احتمال فوتشان در عرض این ۲۰ سال ۴۶ درصد بیشتر از سایرین بود. این بررسی ها در دانشگاه کاردیف انگلستان انجام شده و نتایج آن در نشریه “اپیدمیولوژی بهداشت جامعه” چاپ شده است. البته این مطالعات ثابت نمیکند که با مصرف لبنیات قطعا به سندروم متابولیک دچار نمیشوید. ای نتایج تنها نشان دهنده نوعی رابطه بین این دو موضوع است که برای اثبات قطعی نوع این رابطه باید مطالعات بالینی و مداخله ای بیشتری صورت گیرد. با این حال، از آنجا که به دلایل گوناگون، مصرف لبنیات مفید شناخته شده است میتوانیم از همین حالا آن را یک توصیه جدی برای همه مطرح کنیم. در مطالعات قبلی هم نقش لبنیات در پیشگیری از انواع بیماری ها بررسی شده و نتایج مشابهی بدست آمده است. بعنوان مثال چندی پیش محققان آمریکایی گزارش دادند که افرادی که روزانه مقادیر بالایی از مواد حاوی کلسیم و ویتامین D استفاده می کنند، ۱۸ درصد کمتر از بقیه احتمال دارد که دچار دیابت نوع ۲ شوند و همانطور که میدانیم لبنیات سرشار از این دو ماده حیاتی هستند.
اما شیر و لبنیات از چاقی هم تا حدی پیشگیری می کنند. همانطور که میدانیم اکثر آنها حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای کلسترول هم هستند. پس چطور است که افرادی از این خوراکی ها میخورند، کمتر چاق میشوند و حتی چربی خونشان هم بیشتر از بقیه تحت کنترل است؟ هنوز راز این معما گشوده نشده، حتی جالب است اگر به این نکته دقت کنیم که حذف چربی لبنیات هم تاثیری در کاهش وزن افراد نداشته است. مطالعات انجام شده نشان میدهد که اگر فرد چاق بخواهد با کم کردن چربی لبنیات مصرفی اش مقدار کالری دریافتی اش را کم کند، فایده چندانی نخواهد برد و این موضوع کمکی در کاهش وزن اون نمیکند. بنابراین بهتر است از حجم غذاهای سرخ شده و آماده اش کم کند تا از چربی لبنیات مصرفی اش. شاید همه این تاثیرات را بتوان به ترکیب مواد مغذی لبنیات نسبت داد. شاید هم ترکیب اسرار آمیز باشد که از لبنیات معجونی ساخته که بتواند بیشترین فایده و کمترین ضرر را برای ما داشته باشد.