شیر و فرآورده های آن از مهمترین منابع تامین ده ها مواد مغذی اساسی محسوب میشوند، پروتئین ها، کربوهیدراتها، ویتامین های B12 ، A و ریبوفلاوین، عناصر معدنی کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم و روی از جمله این مواد مغذی محسوب میشوند. سه وعده غذایی از فرآورده های لبنی، عموما تامین کننده کلسیم مورد نیاز بیشتر افراد است. هر وعده برابر با یک لیوان شیر یا ۲۰۰ گرم ماست یا ۲ برش (۴۰ گرم) پنیر است.
حذف فرآورده های لبنی از برنامه غذایی روزانه در واقع محروم کردن خود از بسیاری ویتامین ها و عناصر معدنی اساسی و مورد نیاز برای سلامتی است. بنابراین با نگاهی تازه به ارزش های غذایی این مواد با ارزش به حفظ سلامت خود کمک کنید.
باور اشتباه اول: “شیر سبب افزایش موکوس میشود”
حقیقت: مطالعات متعدد نشان داده اند که شیر سبب تولید مخاط نمیشود. شاید در بعضی از افراد پس از مصرف شیر، لایه ای نازک بطور موقت در دهان و گلو حس شود که از بافت چربی طبیعی شیر ناشی شده و اغلب با مخاط اشتباه گرفته میشود. این لایه ضرری ندارد و در مدت کوتاهی برطرف میشود.
باور اشتباه دوم: “شیر موجب آسم میشود”
حقیقت: شیر ندرتا میتواند به بروز آسم منجر شود. عوامل اصلی آسم عبارتند از: آلرژن هایی نظیر مایت ها، پولن ها و عفونت ها.
هر شخص (حتی اشخاص مبتلا به آسم) باید یک برنامه غذایی متعادل و سالم داشته باشد و توصیه میشود از مواد متنوعی شامل غلات، میوه ها و سبزی ها، مواد لبنی و گوشتها استفاده گردد. طبق تحقیقات جدید نشان داده اند که فرآورده های لبنی به کاهش خطر علائم آسم کمک میکنند.
باور اشتباه سوم: “برای کاهش وزن باید از خوردن فرآورده های لبنی خودداری کرد”
حقیقت: حتی در رژیم های غذایی که به منظور کاهش وزن تنظیم میشود باید فرآورده های لبنی از نوع کم چرب گنجانیده شود تا به رفع نیازهای اساسی غذایی کمک کنند.
دریافت کلسیم و سایر مواد مغذی اساسی با حذف شیر و فرآورده های آن به سختی قابل تامین است. تحقیقات جدید نشانگر نقش مهم فرآورده های لبنی در مدیریت وزن و پیشگیری از اضافه وزن، به ویژه در نواحی شکم است.
باور اشتباه چهارم: “در صورت دریافت قرص کلسیم نیازی به استفاده از شیر نیست”
حقیقت: شیر منبع عالی کلسیم و پروتئین، کربوهیدرات، ریبوفلاوین، ویتامین B12، ویتامین A، پتاسیم، منیزیم، فسفر و روی است. قرص کلسیم همه این مواد مغذی را نمیتواند تامین کند.