کفیر، نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر و دانه های کفیر و بر گرفته از کلمه کف “kef” در زبان ترکی است که به معنای خوشی و لذت است.
سر منشاء آن کوه های قفقاز در روسیه است. اولین تولیدکنندگان کفیر، چوپانان قفقازی بودند که توانستند این نوشیدنی خوشمزه را از دانه های کفیر تهیه کنند. دانه های کفیر، در ظاهر شبیه تکه هایی از گل گلم یا مرجان و رشته ای از دانه ها با قطر دایره ۲ تا ۳ میلی متر هستند.
افسانه های مردم قفقاز میگوید که دانه های کفیر هدایایی از طرف خداوند هستند. سکنه قفقاز با اثرات دارویی این ماده سالهاست که آشنا هستند. آنان از کفیر به جای آب خوردن و همینطور برای غذا استفاده می کنند. عمر آنان با استفاده از این ماده معمولا به ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال میرسد (۱۵۰ سال استثنا نیست). در این افراد هرگز سل و سرطان و ناراحتی های گوارشی دیده نشده است.
مصرف نوشیدنی های تخمیری با وجود انواع ویتامین ها و مواد مغذی میتواند جانشین مناسبی برای نوشیدنی های مصنوعی که با انواع رنگ های مصنوعی، شکر و مواد شیمیایی تولید میشوند، باشد چون علاوه بر اینکه خطرات آنها را ندارند، منافع زیادی برای سلامتی دارد.
خواص درمانی کفیر:
اصلاح سیستم گوارش در زمان مصرف داروهای آنتی بیوتیک / افزایش حرکات دودی روده و درمان یبوست / جلوگیری از بیماری پوکی استخوان / درمان آلرژی ها / درمان اسهال و ضدعفونی کننده محیط روده / درمان بیماری عدم تحمل لاکتوز در کسانی که نمیتوانند شیر بخورند / درمان بیماری های گوارشی / درمان فشار خون / درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی یا هایپراکتیویتی / سرشار از ویتامین های گروه ب مانند نیاسین، پیردوکسین و اسید فولیک / غنی از کلسیم، فیبر و پروتئین موثر در زیبایی پوست (مورد استفاده در کرمها و پاک کننده های آرایشی) / مقاوم کردن سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل بیماری زا / ممانعت از نفخ روده ای / ممانعت کننده از اثر پرتودهی رادیولوژیک / هضم راحت تر شیر و جذب بهتر مواد مغذی موجود در آن.
لازم به ذکر است فرآیند تولید کفیر به دو صورت سنتی و صنعتی، اندکی متفاوت می باشد که بازدهی روش صنعتی به مراتب بیشتر خواهد بود.